Fick ett sms från sonen som bor i Göteborg. Han ville veta hur man gör smörgåstårta; han fyller år på måndag. Det känns ju som mamma lite konstigt att inte vara med sina barn när de fyller år, men det känns roligt att kunna dela med sig av matrecept. Min frisör, Camilla, hade skrivit en receptbok med sin sons favoritrecept och gav den till honom i studentpresent. Det är faktiskt en smart idé, jag tänkte på en sammanställning av recept från min mamma, min mormor och farmor och från mig själv, får väl publicera lite godingar här på bloggen och se om det blir en bra samling!
Här är i alla fall en önskan om en trevlig födelsedag till Mikael, och receptet på smörgåstårta.
Dag 1:
Ta formfranska, Pågens jätte är bra för skivorna är lika stora, och lägg ut dem till den storlek du vill ha.
Bre på mjukost, gärna Kavli vanlig mjukost på skivorna, och täck med ett nytt lager bröd.
Bre ut skagenröra på nästa lager, finns utmärkt färdig annars kommer recept längre ner på sidan.
Täck med brödskivor.
Bre på ett nytt lager ost, och tryck i finhackad gurka, börja med att dela gurkan, ta sedan en tesked och dra bort fröna så blir det inte så vattnigt hacka sedan till 3-4 mm stora fyrkanter.
Täck med sista lagret bröd.
Vispa grädde ganska hårt men inte för hårt och bre över hela tårtan och ställ den i kylen över natten.
Det går åt två paket ost och två paket jättefranska.
Dag 2:
Nu ska tårtan dekoreras.
Lägg tomatklyftor och äggklyftor uppe på i mitten. På kanterna kan man lägga räkor och man kan rulla små bitar med gravlax eller kallrökt lax och dekorera med. Det är fint, och gott, att strö över finhackad röd paprika. Avsluta med att placera ut lite tunna citronskivor ihop med tunna gurkskivor och dillkvistar.
På sidan av tårtan kan man trycka fast ostskivor, eller gurkskivor eller kiwiskivor efter smak. De fastnar lätt i grädden. Man kan också rulla ihop ost och lägga uppe på tårtan om man vill.
Robertos Skagenröra:
Finhacka gul lök och räkor
Blanda i majonäs; det bästa är Kavli eller Findus lättmajonäs
Rör smeten smidig gärna med elvisp
Smaka av med salt, vitpeppar och dill.
Ha gärna finhackad röd paprika till.
Lycka till Micke och andra som vill prova, och ha en trevlig födelsedag!
Kram från mamma
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar