fredag 16 december 2011

Mammas Smörgåstårta

Fick ett sms från sonen som bor i Göteborg. Han ville veta hur man gör smörgåstårta; han fyller år på måndag. Det känns ju som mamma lite konstigt att inte vara med sina barn när de fyller år, men det känns roligt att kunna dela med sig av matrecept. Min frisör, Camilla, hade skrivit en receptbok med sin sons favoritrecept och gav den till honom i studentpresent. Det är faktiskt en smart idé, jag tänkte på en sammanställning av recept från min mamma, min mormor och farmor och från mig själv, får väl publicera lite godingar här på bloggen och se om det blir en bra samling!
Här är i alla fall en önskan om en trevlig födelsedag till Mikael, och receptet på smörgåstårta.

Dag 1:
Ta formfranska, Pågens jätte är bra för skivorna är lika stora, och lägg ut dem till den storlek du vill ha.
Bre på mjukost, gärna Kavli vanlig mjukost på skivorna, och täck med ett nytt lager bröd.
Bre ut skagenröra på nästa lager, finns utmärkt färdig annars kommer recept längre ner på sidan.
Täck med brödskivor.
Bre på ett nytt lager ost, och tryck i finhackad gurka, börja med att dela gurkan, ta sedan en tesked och dra bort fröna så blir det inte så vattnigt hacka sedan till 3-4 mm stora fyrkanter.
Täck med sista lagret bröd.
Vispa grädde ganska hårt men inte för hårt och bre över hela tårtan och ställ den i kylen över natten.
Det går åt två paket ost och två paket jättefranska.

Dag 2:
Nu ska tårtan dekoreras.
Lägg tomatklyftor och äggklyftor uppe på i mitten. På kanterna kan man lägga räkor och man kan rulla små bitar med gravlax eller kallrökt lax och dekorera med. Det är fint, och gott, att strö över finhackad röd paprika. Avsluta med att placera ut lite tunna citronskivor ihop med tunna gurkskivor och dillkvistar.
På sidan av tårtan kan man trycka fast ostskivor, eller gurkskivor eller kiwiskivor efter smak. De fastnar lätt i grädden. Man kan också rulla ihop ost och lägga uppe på tårtan om man vill.

Robertos Skagenröra:
Finhacka gul lök och räkor
Blanda i majonäs; det bästa är Kavli eller Findus lättmajonäs
Rör smeten smidig gärna med elvisp
Smaka av med salt, vitpeppar och dill.
Ha gärna finhackad röd paprika till.

Lycka till Micke och andra som vill prova, och ha en trevlig födelsedag!
Kram från mamma

tisdag 6 december 2011

Rapport från en soffa om ispåse och skrivkramp

Tillbringade kvällen i går i soffan. En stor ispåse kylde mitt vänstra knä som börjat svullna och värka på ett för mig oroande sätt. Det gjorde riktigt ont.
Visst kan det vara skönt att tillbringa några dagar på soffan med en god bok, eller skrivande min femtioelfte roman, jag är för dum för att sluta försöka...
Den här veckan hade jag ju hellre tillbringat stående framför dart-tavlan. Jag är, några dagar till i alla fall, regerande distriktsmästare i dart, damsingel och oldtimers-dam. Hade ju hoppats att vara i form för att i alla fall ha en möjlighet att försvara mina titlar, eller kanske få en i mixdubbel eller damdubbel.
Nu blir det väl mest att jag sitter på en stol och tycker synd om mig själv, men ska ju inte vara så ledsen för det, så långt det är möjligt ska jag försöka kasta på lördag; om inget annat så får jag stryka mig i OT som inte är någon viktig klass.

Det är ju bra att läsa mycket när man skriver; se hur etablerade författare löser vissa problem. Jag läste lite i Stephen Kings bok Benrangel nu i veckan. Han har en kuslig förmåga att vara bra på det där med planteringar. Jag försökte att för mig själv analysera lite hur han bygger upp spänningen, han sår små frön som han upprepar med jämna mellanrum tills de kulminerar i en kuslig men ack så välskriven scen.
En annan intressant sak är att han även lägger energi på att gestalta vad som inte händer. Detta är något jag aldrig har tänkt på tidigare, och det blir i alla fall några av hans romaner på läslistan varje år, men jag har aldrig förr lagt märke till detta särdrag i hans skrivande.
En intressant idé från en intressant författare.

I boken Benrangel tar han ofta upp problemet med skrivkramp, ja huvudpersonen är författare. Skrivkramp är något hemskt, när man vill skriva och berätta och sitter där vid datorn men inte får fram något. Jag vet inte vad man ska göra åt det mer än att hoppas att det går över.

Jag kör bitvis fast i mitt senaste romanförsök. Det är en nutidsberättelse med nutidens konflikter, en  förbjuden kärlekshistoria som egentligen är en metafor för något större... lite svårt att förklara men jag tror verkligen på min idé.
Det jag upplever som ett litet problem med mitt fiction-skrivande är miljöbeskrivningar. Jag har svårt att skriva om miljö, och jag har stora problem med att stapla adjektiv på adjektiv. Det blir lite konstigt, men jag tränar på det.
Det är roligare att skriva vad som händer, vad personerna tänker och gör. Men en god författare bör ha med lite miljöskildringar, ge berättelsen en färg och en bakgrund. Jag jobbar verkligen med det men tycker att det känns konstigt, men det ger sig väl.

Jag gillar substantiv och verb helt enkelt, så är det bara. Får försöka använda dem i mina miljöskildringar så blir det kanske mer äkta, mer min röst.

Nu ska jag göra mig en smörgås och ta en kopp kaffe och återgå till soffläget. Hoppas att knäet blir mindre innan lördag, och att det slutar göra så förbaskat ont!